הצעה לתחרות, גשר לפארק איילון – חירייה

כיצד המבקרים יוכלו לשמור על מבט רציף לכיוון ההר ועדיין לשהות במרחב מוצל למנוחה ופעילויות?.

אנו מציעים להוריד את מרחב הולכי הרגל מתחת לגשר כך שהשביל העליון המיועד לרוכבי אופניים, ורכבי שירות ישמש כסוכך להגנה מפני השמש ופגעי מזג האוויר.

במפלס התחתון, פרסנו שביל תצפית נגיש. שינויי טופוגרפיה במפלס זה מייצרים מרחבים נפרדים המאפשרים לערוך פעילויות לימודיות לקבוצות מבקרים או כיתות בתי ספר ללא הפרעה להולכים בשביל התצפית המתפתל לאורך הצד המערבי. “החדרים” מתוכננים בחשיבה סביבתית כך שהם מחופים בצד המזרחי בווילון רפפות עץ אוורירי המיוצר מקרשי בניה משימוש חוזר. וילון זה משמש להצללה גם בשעות הבוקר כשהשמש מכה נמוך מכיוון מזרח ועדיין מאפשר מבטים למרחב המגוון הביולוגי.

המפלס העליון המשמש לאופניים, לרכבי הפארק ולהולכי רגל נמרצים, הינו המשך ישיר של השבילים האופייניים לפארק. מפלס זה בנוי מאדמה מוקשחת המכילה אדמה מקומית מעורבבת בשרפים אקולוגיים לצורך הקשחה. דרך זו ממשיכה את השבילים המובילים ממגרשי החניה עד לראש ההר וחזרה.

עיצוב הגשר מייצר חזית אייקונית של מעין פקעת גולם העשויה מסבכת עץ חצי שקופה ואוורירית התלויה על קו הגשר. חזית ייחודית זאת נשקפת למרחוק לנוסעים בכביש 4 ממזרח ולרוכבי האופניים המגיעים מכיוון תל-אביב.
המבקרים בפארק חווים את הגשר ממרומי ההר כחלק אינטגרלי מרשת השבילים, כאלמנט קווי צנוע. מתחתיו נגלה באופן חלקי המפלס התחתון כאלמנט נופי, מתעקל, המעורר סקרנות ומזמין למרחב ציבורי של פעילות טבע עירוני.

הגשר מהווה תשתית לעידוד המגוון הביולוגי הקיים בפארק וסביבותיו. ניתן יהיה לצפות בציפורים הנודדות משני צדדי המפלס התחתון, במערב במרפסות שביל התצפית ובמזרח בחדרים דרך וילון רפפות העץ. לאורך שביל התצפית ימוקמו שלטים להסברה על מגוון הציפורים, הזוחלים ושאר בעלי חיים הקיימים בפארק. הצעתנו כוללת גישה במדרגות למפלס הנחל שם יהיה ניתן לגעת במים וללמוד מקרוב על המגוון הביולוגי בסביבת הפארק.

חירייה על הגשר מהווה אתר משיכה בפני עצמו המשתלב במכלול האתרים של פארק אריאל שרון שביחד יוצרים מרחב סביבתי פעיל.